Välkommen till Hagalund!

Affärer och service

Hagalunds traditionsrika centrum erbjuder ett mångsidigt utbud med 150 affärer och olika serviceformer för besökare från när och fjärran. Små specialaffärer samt affärskedjornas och varuhusens breda urval kryddat med lokala restauranger och kaféer skapar en trivsam miljö för shopping och fritid.
 
Stockmann Hagalund ligger i hjärtat av Hagalund och erbjuder ett sortiment som spänner över allt från mode och sportredskap till barnkläder och matvärlden Delikatessen. Köpcentret AINOA som öppnade sina dörrar år 2013 rymmer 30 specialbutiker där den shoppingsintresserade hittar välbekanta modemärken och världskända varumärken, allt under samma tak. Finlands första köpcentrum, Heikintori, uppfördes 1968 och är en traditionell mötesplats med 40 affärer.
 
Under shoppingrundan kan man till exempel sticka sig in för en lunchpaus på något av de mysiga kaféerna eller restaurangerna. Det är lätt att hitta ett ställe att vila fötterna på bland Hagalunds urval av 30 kaféer och restauranger.
 

Bekanta dig med Hagalunds affärer och serviceutbud med hjälp av informationskartan (på finska).

  

 

 

 

 

Kultur och evenemang

Hagalund är Esbo stads kulturella centrum. Här finns Esbo kulturcentrum som fungerar som Esbo stads huvudscen för scenkonst, Esbo stadsteater samt Utställningscentret Weegee som inrymmer Esbo moderna konstmuseum EMMA, Esbo stadsmuseum KAMU, Helinä Rautavaara museet, Finlands Leksaksmuseum Hevosenkenkä samt Finlands Klockmuseum. Legendariska Kino Tapiola har underhållit vänner av film i flera årtionden.

Bekanta dig med Hagalunds kulturtjänster med hjälp av informationskartan på engelska eller på finska.

Hagalund är en aktiv stadsdel som sjuder av olika evenemang. Här arrangeras evenemang året runt, till exempel den internationellt kända jazz-festivalen April Jazz, filmfestivalen Espoo Cine samt körmusikevenemanget Vocal Espoo. Spännande upplevelser i form av allt mellan marknadsyra och vinterjippon erbjuds var och en oberoende av ålder. Det finns alltid något att göra i Hagalund. Vintertid förvandlas Hagalunds centralbassäng till konstisbanan Vinterträdgården som avgiftsfritt är tillgänglig för allmänheten, och barnens egen trafikstad miniHagalund är i användning året runt.


Bekanta dig med evenemangen i Hagalund (Obs. Evenemangskalendern endast på finska). 


Arkitektur

Hagalund är känt för sin arkitektur. Det arkitektoniskt värdefulla centrumet planerat av Aarne Ervin utgörs av miljön kring Hagalunds landmärke Centraltornet samt Centralbassängen. Hagalunds byggnadsbestånd har influerats av betydelsefulla arkitekter som Alvar Aalto och Viljo Revell. Området pryds även av många olika skulpturer och minnesmärken.
 
Bekanta dig med Hagalunds sevärdheter. Transport  

Hagalund ligger i närheten av huvudstadsregionens kärna, 8 kilometer från Helsingfors centrum. Det är lätt att ta sig till Hagalund både med bil och med kollektivtrafik.
 
Köranvisningar och parkering
I Hagalund finns 2 000 parkeringsplatser för kunder och besökare.

Huvudparkeringsanläggningen Tapiola Park når man från Tapiolavägen och från Sunnanvindsvägen.

Tapiola Park ingångar:
- Från väster: Sunnanvindsvägen 1
- Från öster: Tapiolavägens cirkulationsplats

 

* Längs Västerleden från väster vid Hagalundsavtaget: Sunnanvindsvägen-Tapiola Park
* Längs Västerleden från Helsingforshållet vid Hagalundsavtaget: Tapiolavägen-Tapiola Park
* Från Ring I: Tapiolavägen-Tapiola Park
* Från Åboleden t.ex. vid Mankansavtaget: Mankansvägen-Gamla Mankansvägen-Björkdungevägen-Kalevalavägen-Nordvägen-Sunnanvindsvägen-Tapiola Park

Kollektivtrafik

Med kollektivtrafik kommer man till Hagalund från alla väderstreck med metro eller bus.

Med reseplaneraren du kan hitta rutt till Hagalund, reseplaneraren >>


 


Hagalunds centrum förnyas

På 1950-talet väcktes ambitionen att bygga en helt ny typ av bostadsområde i närheten av Helsingfors – en trädgårdsstad. Ur idén föddes stadsdelen Hagalund, som allt sedan den byggdes har väckt både internationellt och nationellt intresse tack vare sin unika karaktär. I samband med att Hagalund byggs om värnar man om områdets traditioner, och målet är att uppföra ett levande och trivsamt stadscentrum mitt i grönskan som är så typisk för Hagalund.
 
Fram till början av år 2020 byggs på området nya underjordiska parkeringsutrymmen, Västmetron tas i trafik, matarbussterminalen renoveras, utbudet av kommersiell service ökar märkbart och områdets sedan tidigare starka kulturutbud förbättras. Boendet i centrum utökas och nya bostäder byggs för över 2 000 invånare. Hagalund blir både funktionellt och kommersiellt ett kraftigare och mångsidigare centrum som förenar det traditionella stadscentrumets och moderna köpcentrets bästa egenskaper.
 

 

Områdets fastighetsbestånd förnyas och i nästan varje fastighet genomförs någon grad av sanering. Sammanlagt ca en miljard euro av privata och offentliga medel investeras i ombyggnadsprojektet som betraktas som unikt i hela Finland. Hagalunds centrum blir ett för Finländska förhållanden unikt, mångbottnat och mångsidigt promenadcentrum mitt i trädgårdsstaden. Under hela ombyggnadsskedet fungerar kollektivtrafiken samt de kommersiella och övriga tjänsterna som normalt och samtidigt värnar man om Hagalunds trivsel och livskraft.

 
Huvudprojektens tidtabeller

Nya parkeringsutrymmen för 1500 bilar

   Våren 2016

Västmetron sätts i trafik

   Hösten 2016

Saneringen av Flamängen slutförs

   Hösten 2016

Köpcentret AINOA:s andra skede slutförs

   Våren 2017

Havsvindsvägens bussterminal

   År 2018

Köpcentret AINOA:s tredje skede slutförs

   År 2019