Puutarhakaupunki Tapiola on keskellä myllerrystä ja tänne on tulossa hurjasti uusia taloja, kauppoja, joita ei löydy muualta ja kaikenlaista muuta siistiä uutta.
Ensi silmäyksellä Tapiola on hieman sekaisin, ja on vaikeaa löytää perille, mutta Tapiola on samalla hieno paikka, josta löytää lyhyellä välimatkalla aivan kaikkea – rokista ruokaan ja kulttuurista kukkiin. Pääsin viettämään päivää turistina Tapiolassa – ja kuten aito turisti aloitin kansainvälisimmistä kohteista: taidemuseo EMMA ja Tapiola Sinfonietta.
Entäs kuka minä olen? Minä olen Nina, en asu Tapiolassa, mutta myös sen takia on helpompi kokea kaikki uusilla silmillä. Aikaisemmat ovat ehkä reilun 20 vuoden takaa.
Tapiola Sinfonietta
Tapiola Sinfonietta perustettiin 1987 Espoon kaupunginorkesteriksi, jonka kaikki 43 muusikkoa ovat kokopäiväisiä ”virkamiehiä”. Koko viikko menee harjoitteluun, joko yksin tai yhdessä, ja perjantaisin on konsertti. Avoimia kenraaliharjoituksia on klo 10 aamulla noin kahdeksan kertaa vuodessa. Avoimet harjoitukset ovat hieno tilaisuus päästä katsomaan, miten orkesteri työskentelee. Kenraaliharjoitus ei ole läpiveto konsertista, mutta viimeinen viilaus. Avoimiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Katso verkkosivuilta, milloin näitä järjestetään. Tapiolan Sinfoniettan koko vuoden konserttikalenteri löytyy täältä.
Tapiola Sinfoniettan muusikot tekevät myös yleisötyötä, eli he esiintyvät säännöllisesti Espoon kouluissa, neuvoloissa, sairaaloissa, päiväkodeissa, erityisryhmille ja kirjastoissa. Pari kertaa vuodessa orkesteri esiintyy ilmaiskonsertissa, esim. Espoo-päivänä. He esiintyvät myös useilla festivaaleilla mm. April Jazz, PianoEspoo, VocalEspoo ja tekevät vierailuja ja kiertueita kotimaassa ja ulkomailla. Orkesteri on hyvin aktiivinen ja on mukana monessa musiikillisessa projektissa. Noin puolet muusikoista on soittanut Tapiola Sinfoniettassa jo yli 30 vuotta, orkesterin perustamisesta lähtien. Tämän yhteen hiotun porukan upea soundi on ilo korvalle.
Sain yksityisen backstage-kierroksen ja pääsin sekä Louhisalin että Tapiolasalin takatiloihin. En ole ikinä tajunnut miten paljon kamaa ja teknistä tavaraa kuten valoja, johtoja kilometreittäin ja erilaisia kaiuttimia tarvitaan konsertteihin ja teatteriesityksiin ja muihin tapahtumiin mitä Kulttuurikeskuksessa järjestetään. Pienempi Louhisali on blackbox-näyttämö, jossa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä ja välillä jopa diskoja – K-50 Disco on kuulemma hyvinkin suosittu. Isompaan Tapiolasaliin mahtuu jopa 750 ihmistä ja täällä järjestetään myös populaarimusiikin konsertteja, kuten J. Karjalainen ja Samuli Edelmann.
Iltapäiväkonsertti kahvitarjoiluineen
Iltapäiväkonsertti kestää vain noin tunnin, ja konsertin jälkeen on kahvi ja kakkutarjoilut, jotka kuuluvat hintaan. Iltapäiväkonsertteja järjestetään neljä vuodessa, ja ne ovat helppo tapa lähestyä klassista musiikkia, jos se on itselle vierasta. Täytyy myöntää, että itse harvemmin kuuntelen sinfoniaorkestereiden musiikkia, joten tämä tilaisuus oli hyvä tapa oppia jotain uutta.
Konsertin jälkeen olen mykkä liikutuksesta, enkä löydä sanoja… Tapiola Sinfonietta ja Ryan Bancroft tekivät minuun syvän vaikutuksen. Se innostus, taito ja osaaminen, mitä muusikoista ja kapellimestarista huokuu, on upeaa katsottavaa ja kuunneltavaa. Täydellinen yhteissointu, hienosti hiottuna yhteen. Kotimatkalla etsin Sibeliuksen kuudennen sinfonian Spotifysta, mutta sitä ei todellakaan voi millään tavalla vertailla livekokemukseen.
Teksti: Nina Karmano
Kuvat: Tuukka Ervasti
Espoon kulttuurikeskus
Arkkitehti Arto Sipinen suunnitteli Kulttuurikeskuksen, joka rakennettiin 1989. Kulttuurikeskuksessa majailee kirjasto, musiikkiopisto, Espoon Kaupunginteatteri ja Tapiola Sinfonietta. Rakennusta pitäisi kohta peruskorjata, ja toiveessa on, että tilojen yhteyteen, tavalla tai toisella, saisi myös teatterille omat tilat. Rakennus on näin ulkopuolisen silmin selkeästi korjauksen tarpeessa, vaikka on todella hieno. Ihastuin erityisesti pieneen tilaan aivan ylimmäisessä kerroksessa, mistä on näköala Tapiolan Keskusaltaan yli, jonne talvisin tehdään Jääpuutarha-luistelurata. Suosituin talvinen tapahtuma on Ystäväluistelu, jolloin mm. Tapiola Sinfoniettan konsertti striimataan livenä isolle ulkokankaalle ja yleisö saa luistella sinfoniaorkesterin tahdissa.